Podczas imprezy plenerowej „Jarmark Produktów Tradycyjnych”, oprócz degustacji, będzie można posłuchać wykładów Michała Bałazego. Ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych opowie, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domowników wspaniałymi daniami. Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. dlaczego warto jeść kaszę, jak i co dawnej jadano, czemu owoce i warzywa są takie ważne i dlaczego warto sięgać po polskie produkty.
Nie zabraknie również występów artystycznych. Na scenie wystąpią: Zespół Śpiewaczy „Czeremcha”, Kapela Biesiadna z Poraja, kapela góralska „Maliniorze” oraz Zespół Whisky River.
Harmonogram imprezy:
12.00 – otwarcie Jarmarku – Mirosław Riedel
12.10 – konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
12.20 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
12.40 – występ Kapeli Biesiadnej z Poraja
13.10 – Jacek Wołowski – kasza nasza zdrowa
13.25 – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – jedzmy zdrowo – warzywa i owoce na talerzu
13.40 – zespół Śpiewaczy „Czeremcha”
14.00 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
14.15 – Mateusz Paluszkiewicz – od kuchni średniowiecznej do współczesnej
14.30 – Ryszard Tkacz – słodkie przysmaki wg. dawnych receptur
14.45 – Kapela Góralska „Maliniorze”
15.30 – Michał Bałazy – wspólne gotowanie
15.45 – Naturopata Jacek Wołowski – konopia siewna, źródło białka, witamin i kwasów Omega 3.
16.00 – Marcin Czubak –polskie też dobre, czyli cudze chwalicie…
16.15 – wyniki konkursu „nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” i wręczenie nagród
17.30 – koncert zespołu Whisky River
Bilety: 10 zł i 7 zł.
Źródło: UM Chorzów










Napisz komentarz
Komentarze