Już 27 lipca w chorzowskim Skansenie czeka nas kolejna odsłona Jarmarku Produktów Tradycyjnych, czyli corocznego wydarzenia promującego dziedzictwo kulinarne Śląska. Na odwiedzających czekać będzie kilkudziesięciu wystawców z całego województwa, którzy zaprezentują m.in. wędliny, sery, miody, soki, nalewki, chleby czy wypieki, a wszystko to oczywiście wytworzone zgodnie z lokalnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Swoje specjały przygotują także Koła Gospodyń Wiejskich, które podzielą się z gośćmi zarówno potrawami, jak i anegdotami z życia regionu.
- Podczas Jarmarku chcemy pokazać, że tradycyjna kuchnia nie musi być ani trudna, ani droga – a jej smak to powrót do korzeni i wartości, które są dziś coraz bardziej doceniane – mówi Marcin Gaweł, kierownik działu Promocji i Organizacji Imprez MGPE.
Centralnym punktem wydarzenia będzie 24. edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", podczas którego jury wybierze najlepsze regionalne produkty i potrawy. Ich prezentacja i degustacja odbędzie się w specjalnej strefie na Dużej Łące, tam też uczestnicy będą mogli spróbować ocenianych produktów oraz zakupić je bezpośrednio od producentów.
To jednak dopiero początek atrakcji. W programie imprezy znalazły się również pokazy kulinarne, które poprowadzi Michał Bałazy. Znany kucharz i ambasador Kulinarnej Polski przygotuje na oczach publiczności tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu, takie jak pasta z grochu i warzyw czy zupa selerowa ze słodką śmietanką. Wszystkich smakoszy od razu uspokajamy, zaraz po pokazach zaplanowano wspólną degustację.
- Dla miłośników wiedzy i tradycji przewidziano liczne prezentacje i prelekcje – m.in. o śląskiej kuchni, piwowarstwie w średniowieczu czy sztuce serowarstwa. Kapela z Poraja zadba o muzyczną oprawę i dobrą zabawę. Najmłodsi również znajdą coś dla siebie – zapraszamy na warsztaty "Tworzenie kompozycji z ziaren i nasion", a dla starszych przygotowaliśmy zajęcia z przyrządzania tradycyjnej wodzionki - zapowiadają organizatorzy.
Wydarzenie rozpocznie się o godz. 12:00. Bilety są dostępne do kupienia >>TUTAJ<<.

Napisz komentarz
Komentarze