Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 11 czerwca 2025 16:46
Reklama
Reklama

Za nami skansenowe dożynki. "Nasi goście lubią tę imprezę, bo co roku się na niej licznie pojawiają" [ZDJĘCIA]

W minioną niedzielę w Muzeum "Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie" odbyła się coroczna impreza plenerowa "O zbożach, chlebie i ziołach". Wśród licznych jej atrakcji, znalazło się m.in. organizowane po raz pierwszy święto zupy.
Za nami skansenowe dożynki. "Nasi goście lubią tę imprezę, bo co roku się na niej licznie pojawiają" [ZDJĘCIA]

Impreza pn. "O zbożach, chlebie i ziołach" to w chorzowskim Skansenie już niemal tradycja. Nawiązuje ona do dwóch wydarzeń, takich jak przypadające na 15 sierpnia święto Matki Boskiej Zielnej oraz dobrze znane na wsiach dożynki. Tegoroczna edycja odbyła się 25 sierpnia i jak zwykle, obfitowała w moc różnorodnych atrakcji. Goście Muzeum mieli okazję dowiedzieć się jak zbierano kiedyś zioła, do czego służyły, jak tworzyło się zielniki oraz jakie miały magiczne zastosowania. Oprócz ciekawych prelekcji, każdy też mógł wykonać swój własny zielnik i kadzidło, a także spróbować orzeźwiających naparów. Zgodnie z nazwą imprezy, królowały podczas niej także zboża. Zwiedzający Skansen mogli nie tylko posłuchać jak z ziaren powstaje mąka, ale też spróbować swoich sił w mieleniu zboża.

- Dzisiaj przygotowaliśmy też coś wyjątkowego, bo po raz pierwszy odbywa się tutaj święto zupy. Mamy sześć różnych zup, w tym: oberibę, parzybrodę czy żur żeniaty. W naszych chałupach można tych tradycyjnych zup, tzw. "ajntopfów" skosztować, a przygotowały je koła gospodyń wiejskich oraz nasz karczmarz - mówi Marcin Gaweł, kierownik Działu Promocji i Organizacji Imprez w chorzowskim Skansenie.

Odbywające się już od wielu lat w Górnośląskim Parku Etnograficznym dożynki po raz kolejny cieszyły się sporym zainteresowaniem. Uczestnicy imprezy nie tylko chętnie brali udział w degustacji pysznych zup, ale też z ogromną ciekawością uczestniczyli w przygotowanych warsztatach.

- Nasi goście lubią tę imprezę, bo co roku się na niej licznie pojawiają. Wydaje mi się, że jest tak z dwóch powodów. Po pierwsze, zioła nigdy nie wyszły z mody, cały czas się je stosuje, więc ludzie są nimi zainteresowani, tym bardziej, że coraz więcej o nich wiemy. Tutaj możemy porozmawiać z ludźmi, którzy się na ten temat znają, a także kupić te zioła. Druga rzecz - chleb i zboże są czymś powszechnym, mocno wpisanym w naszą kulturę, więc też lubimy o tym posłuchać - podkreśla Marcin Gaweł.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Ostatnie komentarze
Autor komentarza: WrrrrTreść komentarza: Od bębniarza do grabarza! Dobrze, że nierób znalazł czas na urlop kiedy miasto umiera!Data dodania komentarza: 10.06.2025, 14:43Źródło komentarza: Prezydent zamyka estakadę, wojewoda przywraca kolej i nakazuje kolejne działaniaAutor komentarza: ŚlązakTreść komentarza: Wszyscy którzy mają auto powinni zagłosować nad nowymi miejscami do parkowania w całym mieście!Data dodania komentarza: 10.06.2025, 08:34Źródło komentarza: Chorzowski Budżet Obywatelski właśnie wystartował!Autor komentarza: Anty kibolTreść komentarza: Czy Wolka już obudzona? Czy Estakada już upadła pod własnym ciężarem? Czy wszyscy przedsiębiorcy z centrum miasta są zaopiekowani? Czy stadion już jest? Czy Chorzów jest już szczęśliwy? Czy urzędnicy są już szczęśliwi:)? Gdzie jest prezydent Michałek? Ile jeszcze złego musi spotkać mieszkańców, żeby przejrzeli na oczy? Ile?!Data dodania komentarza: 10.06.2025, 00:00Źródło komentarza: Club Alibi kończy działalność. “Budzenie Wolki” coraz trudniejszeAutor komentarza: ChorzowianinTreść komentarza: Ja ne będę cię obrażał ale piszesz żeby coś napisać.Ale zanim coś napiszesz na temat p.Franty to wpisz to nazwisko do wikipedii i dowiedz się kim są. Chopie nieładnie srać do swojego gniazda kaś ty broł nauki w hilfce.Data dodania komentarza: 9.06.2025, 20:45Źródło komentarza: Maciej Franta: "W innej sytuacji nikt by nie przetestował zamknięcia estakady"Autor komentarza: ChorzowianinTreść komentarza: Z północy słychać szum fal z nad Bałtyku a z południa zapach sosen i świerków istebniańskichData dodania komentarza: 9.06.2025, 20:22Źródło komentarza: Maciej Franta: "W innej sytuacji nikt by nie przetestował zamknięcia estakady"Autor komentarza: Mateusz DukanTreść komentarza: Proszę Pani D i Pani D przyznajcie zamiast szukać wymówek nie potraficie prowadzić biznesu w mieście...Data dodania komentarza: 9.06.2025, 19:32Źródło komentarza: Club Alibi kończy działalność. “Budzenie Wolki” coraz trudniejsze
Reklama